Voedselallergie
Mensen met voedselallergie worden ziek van gewone voedingsmiddelen. Bijvoorbeeld van melk, pinda of appel. De een krijgt buikklachten, de ander huid- of astmatische klachten. Een kenmerk is dat op hetzelfde voedingsmiddel altijd dezelfde klachten ontstaan. De ernstigste, vaak zeer snel verlopende reactie kan levensbedreigend zijn. Deze reactie heet anafylaxie. Bij een voedselallergie verloopt de reactie wel via het afweersysteem en worden de klachten veroorzaakt door een reactie op specifieke voedingsmiddelen. Het lichaam maakt hierbij antistoffen tegen bepaalde eiwitten in voedingsmiddelen.
Komt het vaak voor?
Voedselallergie komt bij zuigelingen en jonge kinderen (5-7 procent) vaker voor dan bij volwassenen (2-3 procent). De darmen en het afweersysteem zijn op jonge leeftijd nog niet volledig ontwikkeld. Daardoor kan het voorkomen dat eiwitten nog niet goed zijn afgebroken. Deze wat grotere eiwitdeeltjes worden in het bloed opgenomen en kunnen dan de voedselallergie veroorzaken.
Welke voedingsmiddelen?
In principe kan elk voedingsmiddel dat eiwitten bevat voedselallergie veroorzaken, dat zijn er dus heel veel. Er zijn wel producten die vaker een allergische reactie veroorzaken dan andere, de meest voorkomende allergische reacties worden gezien op:
•Koemelk
•Kippenei
•Pinda
•Noten
•Vis, schaal- en schelpdieren
•Roosfruit (bijvoorbeeld appel en perzik)
•Soja
•Tarwe